sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Primul tort fondant :)

Primul tort fondant pe care l-am facut a fost cu ocazia zilei de nastere a fratelui meu. Desi e baiat, tortul a iesit roz :) De ce? Pentru ca am vrut sa fie 100% bio. In loc sa colorez fondantul cu coloranti alimentari, am hotarat sa folosesc siropul natural de afine pentru a-i da un aspect special. Dupa cateva ore de truda, iata ce a iesit. 

Ingrediente:
Pentru blat: 5 oua, 5 linguri de zahar, un varf de sare, 5 linguri de faina, 1 lingurita de praf de copt,  3 linguri de ulei si 2 linguri sirop de afine

Pentru crema: 500 ml de frisca, 200 gr branza dulce, 5 linguri de zahar si afine (eu am folosit afinele congelate puse asta vara in congelator)

Pentru crema de unt: un pachet de unt Rama si zahar praf

Pentru fondant: marshmellows sau bezele cumparate, 1 lingura de apa si 1 lingura de sirop de afine (pentru culoare), 400 gr zahar pudra (aproximativ)

Poti si tu:

Blatul de tort se obtine din amestecul albuselor batute spuma cu praful de sare si al albuselor amestecate cu zahar, ulei, faina, praf de copt si siropul de afine, dupa care se da la cuptor intr-o tava pe o hartie de copt.
Crema se obtine din amestectul friscii lichide batute bine cu mixerul si a branzei dulci amestecata cu zahar. 
Dupa ce s-a racit blatul de tort, se taie in jumatate si se insiropeaza cu sucul de afine. Ulterior se pune jumatate din cantitatea de crema, se adauga afinele scurse bine de sirop si apoi cealalta jumatate de crema, dupa care si blatul final. Intreg tortul se va inveli in stratul de unt bine frecat cu zahar pentru ca mai apoi fondantul sa aiba o buna aderenta.
Fondantul se obtine topirea intr-o tigaie la foc mic a marshmellow-urilor cumparate, apa si siropul. Dupa care se pregateste un vas (tapetat putin cu unt) in care se adauga jumatate din cantitatea de zahar pudra, se face o scobitura in mijloc si se toarna compozitia, dupa care se framanta ca un aluat, doar ca in loc de faina, folosim zahar pudra. Mainele se ung din cand in cand cu margarina, ca sa nu se lipeasca compozitia. Cand este gata, se lasa aluatul la odihnit intr-un loc uscat si racoros, de recomandat de pe o zi pe alta. 
Pentru a orna tortul, eu am optat pentru ornarea modelelor de fondant cu sirop de afine cu ajutorul unei pensule.
Tortul se orneaza dupa imaginatia fiecaruia.

Pofta buna!

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu